Як вибрати кухонний комбайн

09.12.2011
Як вибрати кухонний комбайн

   

Кухонний комбайн - незамінний помічник на кухні кожної господині! Він може подрібнити, замісити, збити, натерти практично будь-які продукти, а також виконати безліч інших функцій! Все залежить від вашого вибору! Потужність, об'єм чаші, наявність соковижималки і інше - безліч варіантів, безліч функцій. Так який же кухонний комбайн варто вибрати саме вам?

Компактний або багатофункціональний
 

   
Багато господинь, збираючись придбати кухонний комбайн, замислюються про те, який апарат купити: великий або маленький? На це питання можете відповісти тільки ви самі. Проаналізуйте свої потреби в приготуванні їжі і спробуйте спрогнозувати, які насадки комбайна вам просто необхідні, а якими ви користуватися не будете. Якщо за допомогою комбайна ви плануєте тільки нарізати овочі, рубати м'ясо і замішувати тісто, то сміливо вибирайте компактний прилад. Як правило, такі прилади коштують недорого, їх потужність 400-700 Вт, а чаша 1,5-2,5 літра.

Якщо ж цих функцій компактного приладу вам недостатньо, то, швидше за все, вам слід придивитися до багатофункціональних моделей, які здатні справитися з великою кількістю продуктів і виконати різноманітні функції. Зазвичай такий комбайн комплектується чашею 2,5-3 літри, блендером, в них передбачений регулятор швидкості. Потужність таких комбайнів від 700 Вт і вище.

Потужність і об'єм
 

Одна з основних характеристик кухонного комбайна - потужність і об'єм чаші. Причому ці два параметри необхідно розглядати разом. Випускаються кухонні комбайни від 220 до 1200 Вт, проте залежність між потужністю приладу і швидкістю виконання операцій не пряма. Традиційно, при виборі кухонного комбайна, фахівці пропонують орієнтуватися на наступну схему: при ємкості чаші в 1,5 літра достатньо потужності 300 Вт, в 2 літри - 400 Вт, в 3 літри -700 Вт. При цьому прилади з таким співвідношенням параметрів покажуть однакову швидкість. Проте, якщо порівняти комбайни з однаковим об'ємом чаші - швидкість буде більша у того, у якого і потужність більша.

Матеріал чаші
  Наступна характеристика, на якій слід затримати увагу - матеріал, з якого зроблена чаша кухонного комбайна. Найчастіше це пластик або скло, іноді метал. Залежно від того, якими властивостями наділили ці матеріали виробники, залежить те, чи зможете ви зберігати їжу в холодильнику прямо в чаші або нагрівати її разом з вмістом в мікрохвильовій печі. Отже, для зручності користування робоча чаша комбайна має бути удароміцною і стійкою до високих і низьких температур. Деякі виробники поєднують в одному комбайні чаші з трьох матеріалів.
Насадки
 

   
Ну і, нарешті, ми підійшли до головного пункту нашого гіда - набору насадок. Саме від цієї характеристики залежать функціональні можливості приладу і вибирати кухонний комбайн, ви будете, спираючись на те, які операції він здатний виконати. Розповімо про найпоширеніші насадки кухонних комбайнів.
Всі комбайни мають ніж для подрібнення і рубки продуктів. Проте за допомогою його неможливо добитися того, щоб м'ясо придбало традиційну консистенцію «фаршу з м'ясорубки», для цього потрібна спеціальна шнекова насадка. Деякі виробники випускають кухонні комбайни з такою можливістю, але при цьому відмовляються від соковижималки в приладі. Отже найчастіше доводиться вирішувати, що важливіше свіжовичавлений сік або котлетки. У першому випадку зазвичай купують окремо соковижималки, а кухонний комбайн з насадкою для приготування фаршу, в другому - м'ясорубку окремо і комбайн з соковижималкою. Друга за поширеністю насадка - дисковий ніж, призначений для різання скибочками, шинкування; найчастіше з його допомогою переробляють фрукти і овочі. Третя - терка, яка може справитися і з сиром, і з шоколадом. Ми вже згадували соковижималки, якими часто комплектуються кухонні комбайни. Вони можуть бути двох видів: центрифуга для овочів і фруктів, і окремий прес для цитрусових.
Обов'язковим елементом будь-якої багатофункціональної м'ясорубки є насадка-блендер, призначена для змішування продуктів і приготування коктейлів.
Практично в будь-якій моделі кухонного комбайна присутня насадка для замішування тіста.
Ми описали найбільш традиційний набір насадок, який можна знайти в багатьох кухонних комбайнах. Але деякі виробники оснащують своїх «домашніх помічників» ексклюзивними здібностями. Наприклад, мороженицею, яку за добу до використання необхідно поставити в морозилку для досягнення робочої температури, а потім можна завантажувати інгредієнти і готувати улюблений десерт. Ще одна цікава функція - млин для круп, за допомогою якого можна приготувати крупу будь-якого ступеня подрібнення. Зустрічаються кухонні комбайни і з міні-млинком для подрібнення маленьких порцій продуктів.

Тепер вибір за Вами!